Sla navigatie over

 

Bij het Adviespunt Zorgbelang kunt u terecht met uw vraag of klacht over de zorg. Wij beantwoorden uw vragen en geven advies over vervolgstappen die u kunt zetten. Onze medewerkers kennen uw patiëntenrechten en de zorgsector in iedere regio.

 

Cliëntondersteuning gezondheidszorg

Heeft u een vraag of klacht over uw huisarts, specialist, tandarts, apotheker, fysiotherapeut of andere zorgverlener? Dan kunt u ons bereiken via telefoonnummer: 0900 243 70 70 (maandag t/m vrijdag van 9 - 16.30 uur; 10 cent per minuut) of via de website van Adviespunt Zorgbelang.

 

Cliëntondersteuning langdurige zorg

Iedereen met een indicatie voor langdurige zorg (Wlz-indicatie) heeft recht op onafhankelijke cliëntondersteuning en kan hiervoor terecht bij het Adviespunt van de regionale Zorgbelangorganisaties. De ondersteuning die Zorgbelang biedt, is onafhankelijk van zorgaanbieders en zorgkantoren.

Cliëntondersteuning is hulp, informatie en advies bij het regelen van zorg en het maken van afspraken hierover. Mensen met een indicatie voor langdurige zorg kunnen hiervoor terecht bij hun zorgkantoor, bij MEE en Zorgbelang. De cliëntondersteuners van Zorgbelang geven informatie en advies, helpen bij het kiezen van een passende zorgaanbieder en ondersteunen bij het opstellen, evalueren en bijstellen van zowel het persoonlijk plan als het zorgplan. Ook bemiddelen zij wanneer de cliënt en de zorgaanbieder er samen niet uitkomen.

 

De cliëntondersteuners zijn bereikbaar op: 0900 243 81 81 (tijdens kantooruren; lokaal gesprekstarief) of via de website Adviespunt Zorgbelang. De ondersteuning is gratis. Op www.adviespuntzorgbelang.nl staat meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning

 

Vertrouwenspersoon jeugdhulp

  • Vertrouwenspersonen geven informatie als er vragen zijn over rechten en plichten. Zij weten alles over de wetten en regels binnen de zorg voor jeugd.
  • De vertrouwenspersoon helpt bij het bespreekbaar maken van onvrede met de hulpverlener, of ondersteunt bij het indienen van een klacht.
  • Ondersteun jij iemand die met zorg voor jeugd te maken heeft? Weet dan dat vertrouwenspersonen ook jou kunnen ondersteunen en adviseren. Zo sta je een stuk sterker. 
  • Ook pakken we signalen op. Alle vragen en klachten worden anoniem geregistreerd en geanalyseerd. Deze worden besproken met de instellingen en gemeente. Daarbij dringen we aan op verbetering.

 

Contact 

  • Cliëntondersteuning gezondheidszorg: 0900 - 243 70 70 (€ 0,10 / minuut): voor vragen of klachten over de zorg
  • Cliëntondersteuning langdurige zorg: 0900 - 243 81 81 (alleen gebruikelijke belkosten): voor onafhankelijke clientondersteuning voor iedereen met een indicatie voor langdurige zorg 
  • Vertrouwenspersoon jeugdhulp: 088 555 1000, stuur een e-mail naar info@akj.nl, of vul het contactformulier in op www.akj.nl/contact: voor kind en ouders die te maken hebben met zorg voor de jeugd. Of neem rechtstreeks contact op met de betreffende zorgbelangorganisatie:

www.zorgbelang-brabant.nl/ (ook voor de provincie Zeeland)

www.zorgbelanggelderland.nl/

www.zorgbelang-groningen.nl/

www.zorgbelang-drenthe.nl/

www.zorgbelang-fryslan.nl/

 

U kunt ook het formulier invullen via Adviespunt Zorgbelang.

 

Uw vraag of klacht is van grote waarde voor het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Adviespunt Zorgbelang is verbonden met de zorgbelangorganisaties die de meldingen registreert en bewaart. Deze gegevens worden uiteraard geanonimiseerd. Op deze manier krijgen we een beeld van de kwaliteit en knelpunten in de zorg. Dat bespreken we met zorginstellingen, zorgverzekeraars, overheden, de inspectie en andere instanties. Hoe meer er gemeld wordt, hoe sterker wij staan. Wij dringen aan op verbetering van zorg voor alle patiënten.

 

Meer informatie

Hulp nodig?

Heeft u nog vragen of hulp nodig bij een klacht? Uw Zorgbelangorganisatie kan u helpen. Klik hier voor alle adressen, bel met 0900 - 243 70 70 (€ 0,10 per minuut), of vul het formulier in op de website van het Adviespunt Zorgbelang.

Meertalige folders:

buitenlandstalige folders
Pagina afdrukken