Sla navigatie over

Verpleeghuiszorg

Ondersteuning nodig?

Vindt u het moeilijk om te kiezen? Er zijn organisaties die u daarbij kunnen helpen. Meer informatie vindt u op de pagina Adressen en Ondersteuning.

Opname in een verpleeghuis, of het nu tijdelijk is of permanent, is een ingrijpende gebeurtenis. De overstap zal prettiger zijn als u een verpleeghuis vindt dat aansluit bij uw eigen gewoonten, leefstijl en woonwensen. Deze site helpt u bij het vinden van zo'n verpleeghuis.

Aandachtspunten

Een goede keuze maken: daarvoor heeft u inzicht nodig in uw eisen en wensen. We raden u aan uw wensen vooraf te bespreken met uw huisarts en uw familie. U kunt ter voorbereiding een volledige aandachtspuntenlijst downloaden.

aandachtspunten_verpleeghuis.doc | 124.5 kb

Zorgaanbieders: verpleeghuizen vergelijken

Bijna alle verpleeghuizen in Nederland staan in het onderdeel ‘Zoek zorgaanbieders' op deze website. De uitgebreide informatie per verpleeghuis maakt vergelijken goed mogelijk. Enkele voorbeelden:

Plaats: Welke verpleeghuizen zijn er in de buurt, kunt u er gratis parkeren of is er een NS-station?

Zorg: Welke specifieke deskundigheid heeft het verpleeghuis? Bijvoorbeeld palliatieve zorg, niet-aangeboren hersenletsel, verstandelijke handicap, doven en slechthorenden, terminale zorg of Parkinson.

Wonen: Kunt u samenwonen met uw (niet-zorgbehoevende) partner en zijn er keuzemenu's voor de maaltijden? Is er een afsluitbare kast op de kamer, wordt de receptie goed bewaakt en is er een tv- of telefoonaansluiting op de kamer? Hoe vrij bent u in de inrichting? Kunt u een eigen kamer krijgen?

Welzijn: Is er een logeerkamer, restaurant, kapel, dierenweide, tuin, winkel of kasservice voor mensen die zelf niet goed met geld kunnen omgaan? Worden er uitstapjes en activiteiten georganiseerd? Mogen familie, vrienden en buurtbewoners daaraan meedoen?

Kwaliteit: Worden familieleden of naasten betrokken bij het opstellen en evalueren van het zorgplan? Worden er interne of externe kwaliteitstoetsingen gedaan?

Algemeen: Wonen mannen en vrouwen bij elkaar op meerpersoonskamers? Wat is de signatuur/geloofsovertuiging en wordt er rekening gehouden met de ramadan of gebedsrituelen? Is een euthanasiewens bespreekbaar? Zijn er wachtlijsten en is er eventueel wachtlijstoverbrugging mogelijk?

Tip!

Breng eens een bezoek aan geschikte verpleeghuizen die u via deze site gevonden heeft. Een rondleiding krijgen is op afspraak vaak mogelijk.

Stuur een e-card!

Stuur een e-card

Uw relaties attenderen op Zorgbelang? Met uw hulp kunnen we belangen in de zorg beter behartigen.
Stuur een e-card!
Pagina afdrukken